JoomlaLock.com All4Share.net
Gastronomija

Tražilica

... jer kvaliteta je doista zapisana u zvijezdama ...

Pratite nas

 

 

Kontakt informacije

Hotel Pastura d.o.o.
Vrilo 28
HR - 21410 Postira, otok Brač Hrvatska
tel: +385 0 21 740 000
fax: +385 0 21 632 109
info@hotelpastura.hr

 

Brački vitalac

Brački vitalac uveden je u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Priprema tradicijskog jela brački vitalac jedna je od najznačajnijih tradicija otoka Brača. Ovo karakteristično jelo od janjećih ili kozlećih iznutrica, predstavlja živu poveznicu s vremenom prvih kontakata grčke civilizacije i stanovnika Brača.

Način pripreme: Pripremite dobro oprana i posušena crijeva od janjeta koje je još na mlijeku i koje nije počelo jesti travu. Iznutrice operite, posušite i izrežite na što manje jednake komade. Na ražanj nataknite i naizmjence redajte pluća, jetru i slezenu. Sve posolite i stavite peci na laganoj žeravi. Neka se peče oko pola sata, a ako je žerava posve lagana, oko 45 minuta. Iznutrice moraju biti pečene oko 90%. Odmaknite ražanj od vatre i nožem skinite oštre vrhove pečene iznutrice da se dobije valjkasti oblik. Svu pečenu iznutricu dobro umotajte mrežom pa sve pomno obavijte crijevima, pazeći da se zatvore svi krajevi. Sve opet posolite, vratite ražanj na žeravu i pecite još oko 35 minuta, dok crijeva ne dobiju zlatnu boju.

Odmaknite ražanj sa žerave, posložite ga na dasku i s njega u komadu izvucite vitalac, pomažući se s dvije kriške kruha. Izrežite ga na kose komade, tako da svaki komad dobije različite iznutrice. Vrh ražnja s vitalcem možete staviti i u posudu, čvrsto držeći cijeli ražanj u visini dok odozdo režete komade. To je lakši način skidanja vitalca s ražnja, ali necete dobiti komade s različitim iznutricama. Komade po želji zalijte maslinovim uljem i popaprite. Poslužite vruće, uz topli domaći kruh, mladi luk i crno vino.

Juha od šparoga

Način pripreme: Kuhajte šparoge u vodi dok potpuno ne omekšaju. Otopite margarin i na njemu pirjajte luk. Kad je luk proziran i mekan dodajte celer i pirjajte još 2 minute. Umiješajte brašno pa ulijte toplu juhu.

Neka lagano kuha. Nakon 2-3 minute dodajte vrhnje i izmiksane šparoge. Neka još jednom zakuha. Dotjerajte okus, procijedite i poslužite.

 


Brački puževi

Način pripreme: Ulovljene puževe stavite u drveni sanduk i ostavite ih desetak dana da se očiste od trave i sluzi. Prije pečenja dobro ih obrišite papirnatim ubrusom i stavite na žeravu ili na ploču od štednjaka. Odmah ih posolite i pecite 20 minuta.

Pečeni su kad prestanu pjeniti i kad se meso počne odvajati od oklopa. Meso se vadi viljuškom i odmah jede uz topli kruh ili se nareže na komadiće, stavi u zdjelu i začini paprom i maslinovim uljem.

Poslužite uz kuhano divlje zelje ili blitvu.

Plavac mali

Plavac mali smatra se kraljem crnih vina u Hrvatskoj. Generacije ljubitelja dobrih vina izgradile su očekivane standarde kvalitete prema svim crnim sortama na temelju sortnih svojstava ove velike autohtone sorte. Plavac mali je autohtona sorta srednje i južne Dalmacije.

Sorta je izvanredno prilagođena vreloj mediteranskoj klimi i škrtom tlu, štoviše plavci s južnih krševitih padina izloženih suncu daju puna, snažna i zdrava vina odlične kvalitete i dugog životnog vijeka. Ovisno o položaju, urod sorte Plavac mali varira od 4.000 do 15.000 kilograma po hektaru. Kada vino dolazi sa dobrih položaja, tada njegove čuvene, snažne karakteristike dolaze do izražaja.

Vina obično obiluju taninima, ponekad i vrlo trpkim, alkohol je vrlo visok, od 13% do 15%, najčešće su blago slatkasta što je posljedica spoja visokog alkohola, tanina i male doze ostatka neprovrelog šećera te vrlo bogatog i punog tijela.

Croatian English German