JoomlaLock.com All4Share.net
Brač

Tražilica

... jer kvaliteta je doista zapisana u zvijezdama ...

Pratite nas

 

 

Kontakt informacije

Hotel Pastura d.o.o.
Vrilo 28
HR - 21410 Postira, otok Brač Hrvatska
tel: +385 0 21 740 000
fax: +385 0 21 632 109
info@hotelpastura.hr

 

Gradić uz more svega 10 km udaljen od trajektnog pristaništa u Supetru. Mjesto okruženo pitomim uvalama, maslinicima, vinogradima i borovom šumom. Ima svoju ambulantu, banku, poštu, crkvu i školu, restorane i kafiće. Postira imaju svoje fešte, fijere i dobre ljude. Oni će Vam ispričati lijepu priču o Mediteranu kakav je nekad bio. Postira su lijepa u svako godišnje doba !

Već u siječnju okite se cvijetom badema. I kad pokladno ludovanje umine, a “maračke“ bure pročiste more i provjetre kraj, propupaju vinogradi i smokovici, a doći i proplanci ozelene. Postira ljeti izadašno pokazuju svoju gostoljubljivost. Mnoge plaže i uvale ožive, na rivi, kaletama i pjacama sa stoljetnim “kogulama“, isprepliće se pjesma Nazorovog cvrčka sa pjesmom nekih novih stanovnika. Postira se lijepa i ujesen.

Ostavljena sama sebi, zabavljaju se berbom grožđa, mandarina i maslina. Postira ni zimi ne ostaju bez čari: badnjak,Božić, etnokolorit crkvenih obreda, kolendanje, duge večeri uokolo komina, a vani bura probija do u srž kostiju, ujesen uberena česmina gori i grije i doziva sjetno u sjećanje neka davna vremena mitskog Brača o kojima Nazor, što biješe rođen u ovom gradiću, progovori u svome “Lodi“.


Dol

Specifično staro bračko naselje, kojih dva kilometra južno od Postira.

Dolske kuće uklopljene su u prirodne stijene, a brojne špilje u samom naselju i okolici čine Dol pomalo tajnovitim.Splitska

Ljupko naselje uz more u uvali s borovim šumarcima. Kuće slikovitih pročelja pravi su spomenik ambijetalnog graditeljstva.

Splitska je idilično naselje, koje živi u ozračju nekog osobitog mira i jednostavnog ritma.

 

 

Škrip

Kao najstarije bračko naselje, smješteno na brežuljku ne odveć daleko od mora, na putu između Nerežišća i Splitske, odnosno Postira, odiše dahom davnih stoljeća. 

Pustinja Blaca

Jedna od najoriginalnijih otočkih etnoloških zanimljivosti. Nastala je u XVI stoljeću, dolaskom poljičkih svećenika glagoljaša u prostor bračkog bespuća, gdje su pod strmom liticom podigli naseobinu.

Pustinja Blaca oblikovana je kao sklop međusobno povezanih kuća: pustinjački stan, gospodarske zgrade, kapelica i škola za djecu iz obližnjih pastirskih naselja. Pustinja je danas napuštena, ali ostala su mnoga svjedočanstva o svestranom životu blatačkih pustinjaka, ostao je istaknuti kulturni spomenik koji vrijedi vidjeti.

Vidova Gora

Vrh otoka Brača (778 metara)

Južna strana Vidove gore prilično je strma, pa se Bol i čitav obalni pojas sa Zlatnim ratom vide kao na dlanu.

Sa sjeverne strabne Vidove gore šire se šumska područja, prema unutrašnjosti otoka.

 

Zmajeva špilja

Nedaleko od Murvice prvorazredni je spomenik pećinskog samostanskog života redovnika glagoljaša. U njoj je veliki reljef isklesan u živoj stijeni, s prikazom borbe Dobra i Zla, Svijetla i Tame, a nadahnut je apokaliptičkim vizijama iz Knjige Otkrivenja sv. Ivana Apostola. Do ovog «čudesnog samostana» 300 metara iznad mora i nekoliko stotina metara ispod najvišeg vrha otoka Brača valja se popeti puteljkom, te na dolasku zaroniti u njegov mir i tajanstvenost, a potom se s te visine na zaravni pred ulazom u Zmajevu špilju diviti širini i ljepoti vidika.

 

Uvala lovrečina

Od Postira do 4 km udaljene uvale Lovrečina vodi stara pješačka cesta pod krošnjama gustih borova, na kojoj se može uživati u jasnim morskim vidicima. Do uvale Lovrečina dolazi se i morem.

Slikovite ruševine velike ranokršćanske jednobrodne bazilike, sa poprečnom lađom i krsnim zdencem križna oblika, pješčana plaža sa izvorima vode, gastronomski užici u ekološkoj hrani čine Lovrečinu privlačnim izletištem.

Croatian English German